Zaterdag 18 Maart

Nils De Caster & Sara De Smedt

Take this stone

(door Wouter Bulckaert – Auteur van “Ry Cooder, Meester in de schaduw” & “JJ Cale, Troubadour in de woestijn”)

Eén akkoord. Twee keer zes snaren. Neen, drie. Twee stemmen. Eén bas. Eén pedal steel. En één paar brushes. Meer hebben Nils De Caster en Sara De Smedt niet nodig om de toon te zetten op hun nieuwe plaat Take This Stone. De ragfijn gefraseerde gitaren vervlechten zich, de stemmen kronkelen verleidelijk om elkaar heen. Je ziet ze zo voor je zitten spelen, de muzikanten, op de porch, met een glas binnen handbereik, ergens in de heuvels, op een zwoele zomeravond bij een ondergaande zon. Het hadden de Appalachen kunnen zijn. Maar even goed het terras van een café in de Vlaamse Ardennen.

Want Americana is een genre dat niet verbonden is met een specifieke locatie. Neen, Americana is een gevoel, een attitude, een levenshouding. En het is er een die Nils en Sara volmondig belijden, een filosofie gekenmerkt door authenticiteit, warmte en bonhomie. En het is ook een gevoel van verbondenheid. Een zielsverband tussen de twee hoofdrolspelers Nils en Sara: eeuwige sidekick Nils meet zich de flair aan van de frontman, dankzij zij zijn geliefde Sara die zich tegen zijn stem aan schurkt. Zij is de Allison Krauss naast haar Robert Plant, de Emmylou naast haar Gram. Het smaakt intens, het klinkt intiem.

Maar al staat er een duo op de hoes, op de plaat hoor je een hechte bende met Bart Vervaeck en Ht Roberts op allerlei snaren, David Broeders op drums en Leander Meuris die de plaat prachtig in de klank zet. Het is een ensemble dat intuïtief en telepathisch communiceert, en niet alleen samen musiceert, maar ook samen lacht, weent, eet, drinkt en met elkaar leeft. En het klinkt tijdloos. Al is dit 2023 in Gent, het had even goed 1968 in Big Pink kunnen zijn. Ergens across the great divide kan het niet anders of iemand neuriet goedkeurend mee. Je voelt een band, je proeft The Band. Want Nils en Sara dragen het hart op de tong, and wear their influences on their sleeves. JJ Cale, John Prine, Los Lobos, Calexico en Randy Newman, een mens zou mindere meesters kunnen kiezen.

Elf kleine liedjes, maar elf grote songs, zelfgeschreven, doordrenkt van blues, jazz, folk en country. Over verdwenen vrienden, afscheid nemen en opnieuw beginnen, over jezelf verliezen in het leven, en het even niet goed meer weten. Maar vooral over de hunkering naar een rustig leven. Songs die live gerodeerd zijn, maar weg van de wereld werden toevertrouwd aan de tape. En hier nu als Take This Stone worden aangeboden.
Neem deze steen. Het klinkt als een uitnodiging. Om graag op in te gaan. Want deze steen is een edelsteen.

Band
Nils De Caster: gitaar, zang
Sara De Smedt: zang, piano, bas
Bart Vervaeck: gitaar, pedal steel
Ht Roberts: bas, banjo
David Broeders: drums, percussie
Leander Meuris: klank

een filmpje…
https://youtu.be/dT-yESXGy0I


De voorstelling is bijna uitverkocht.