Zaterdag 27 April

Deuren: 19u19, optreden: 20u20

Leán

Tierra Azul

Na Pangea (2016) en Jarabi (2019) is Leán aan z’n derde album toe.
Voor de nieuwe plaat ‘Tierra Azul’ gaat Leán resoluut voor eigen composities met de poëzie van de Argentijnse dichteres, Alfonsina Storni, als vertrekpunt.
Deze mythische figuur inspireert al decennialang uiteenlopende artiesten en is het onderwerp van de klassieker ‘Alfonsina y el Mar’. (Dit nummer is dan ook niet toevallig op hun eerste plaat te horen…)
Al in de jaren `20 van de vorige eeuw raakte deze feministe de nog altijd actuele thema’s als depressie, alleenstaande moeders & seksualiteit aan. Zeer inspirerende teksten…
...maar bij het schrijven van de muziek ervoor, botsten Gielis Cautaers en Otto Kint op de limieten van het vertaalproces. Ze kozen daarom voor een radicaal andere aanpak:
wanneer Spaanstaligen het werk van Storni voordroegen, analyseerden ze de cadans, ritme en tonaliteit. Hiermee creëerden ze de muzikale basis voor Tierra Azul. Daarna nam het oorspronkelijke trio de Spaanse Vanesa Diaz Gil onder de arm om zo latente emoties in de teksten nog explicieter te maken. Het resultaat is een nieuwe, waarachtige ervaring waarin muzikale emotie de hoofdrol speelt.
Of je de tekst nu begrijpt of niet, je wordt meegenomen in het verhaal. Niet alleen de bezielde zang van Vanesa, maar ook de innemende trombone-solo’s van Quinten de Craecker zorgen voor een extra dimensie en frisse klank.

Tierra Azul was eind januari genomineerd als ‘beste album’ op de Flanders Folk Awards 2024. Leán speelde voor die gelegenheid in de club van de AB waarbij ze niet meer dan één nummer nodig hadden om het aanwezige publiek te overtuigen !

Meer info en luisterfragmenten vind je op hun site: https://www.lean-music.com

Silke Clarysse: klassieke gitaar
Gielis Cautaers:  percussie
Otto Kint: contrabas
Vanesa Diaz Gil: zang, sax
Quinten de Craecker: trombone